sábado, 15 de abril de 2017

badoc

Badoc

Flo de la carbassera
carbassa, que en poca ña massa

    Etim.: deriv. de badar, amb un sufix -oc paral·lel al del cast. batueco.

Se minjen com los crespells, rebossats y fregits y en mel,o be com a verdura, en un chorret de oli de oliva.

sanfaina

sanfaina

Dcvb


SAMFAINA (i dial. xamfaina). f. 

|| 1. Guisat fet de trossos de pebre, tomàquet i albergínia, i a vegades també ceba, carabassó o altre vegetal, i que sol menjar-se com a salsa combinat amb carn, bacallà, etc. (or., occ., alg.); cast. chanfainaEls seus llavis... eren gormands de les exquisideses de... la samfaina i del rostit, Bertrana Herois 89. 

|| 2. Conjunt barrejat de coses dissemblants; cast. batiburrilloTota una samfaina de colors que la boirina del sol fon, Oller Febre, ii, 3. «Quina samfaina!» es diu d'una barreja d'homes i dones (Vallès).

  
Etim.: probablement de samfoina, amb la terminació canviada per analogia de mots com fogaina.

vore chirigol , pisto en castellá