jueves, 4 de febrero de 2021

Premios Nobel cataláns.

Una de les raóns per la que los cataláns volen la independensia es la seua eminén superioridat intelectual per damún dels demés españols.

¿Y cóm podem medí eixa superioridat?

Pos per lo número assombrós de premios Nobel cataláns, índice segú de inteligensia, talento y originalidat.

Los vuit premios Nobel cataláns son los siguiéns:

- Vicente Aleixandre, catalá naixcut a la Cataluña Sur, a Sevilla, que se va criá a Málaga y se va afincá a Madrid desde los seus tems de universitari. Va viure desde entonses sempre a Madrid, aon va morí.

- Jacinto Benavente, catalá naixcut a Madrid aon va viure tota la seua vida. Va morí a Galapagar, aon los marquesos podemites, per portá la contraria.

- Camilo José Cela, catalá naixcut a les afores de Barchinona, concretamen a Padrón, famós pels primentóns, que uns couen y datres no, afincat desde los 9 añs a Madrid, aon va passá tota la seua vida.

- José Echegaray, catalá naixcut a Madrid, se va criá a Mursia, va torná a Madrid en 14 añs; va treballá a diferéns destinos de ingeniero y va acabá morín a la seua siudat natal.

- Juan Ramón Jiménez, catalá naixcut a Moguer, que va viure tamé a Sevilla y a Madrid, se va exiliá als EE.UU. y va morí a Puerto Rico.

- Severo Ochoa, catalá naixcut a Luarca, que va fé lo bachillerat a Málaga, se va lissensiá en Medissina a Madrid aon va sé discípul del canari Negrín, y se va exiliá als EE.UU. Al torná de América se va instalá a Madrid, aon va morí.

- Santiago Ramón y Cajal, catalá, sol una persona, naixcut al enclave navarro de Petilla de Aragó, va estudiá a Saragossa, va luchá a Cuba, y va viure desde 1892 a Madrid, aon va morí.

- Mario Vargas Llosa, catalá ultramarí, naixcut a Arequipa, va passá la seua primera infansia a Bolivia, y mija vida a Perú. Va vindre a Madrid a fé lo doctorat, va passá uns añs a París, se va nassionalisá español al 1993 y actualmen viu entre Londres, Lima y Madrid, aon li diu la Preysler.

Mario Vargas Llosa, catalá ultramarí, naixcut a Arequipa, va passá la seua primera infansia a Bolivia, y mija vida a Perú. Va vindre a Madrid a fé lo doctorat, va passá uns añs a París, se va nassionalisá español al 1993 y actualmen viu entre Londres, Lima y Madrid, aon li diu la Preysler.

Este assombrós número de Premios Nobel cataláns es lo verdadé motiu de que Barchinona sigue la capital cultural y sientífica de España.

Observaréu que la capital mate a los Premios Nobel, done igual aón naixquen, acaben morínse a Madrit, víctimes del sentralisme avassalladó y del españolisme agresiu y neofranquiste de les JONS.