Amazon ads

martes, 2 de mayo de 2017

ensaginada

coca preparada en sagí, manteca, grasa del gorrino

ensaginada, sagí, grasa, gorrino

a casa fesols ne feen, m'en recordo del gust, anissat

Coca pastada amb sagí o mantega (or., occ., val.); cast. hojaldre. N'hi ha de diferents formes i ingredients, segons les comarques. Generalment es fan a base de farina, rovell d'ou, sucre i sagí, però també se'n fan de pastades amb oli. Tenie una pena de pensar que no havie pogut tastar les ensaginades!, J. Pascual Tirado (BSCC, i, 242).
    Fon.: 
ənsəʒináðə (Sta. Col. de Q.); ensaјʒináðɛ (Gandesa); ensaʤináða, ensaʤiná (Maestr., Cast.); ensaʧiná (Val.).SAGÍ m. 
|| 1. Greix d'un animal (or., occ., val.); cast. manteca, enjundia. Es diu principalment del greix dels porcs i de les gallines. Quintal de sèu o de sagins, Leuda Coll. 1249. Ben assaunat e pensat ab compliment de bon sagí de porch,doc. a. 1375 (arx. mun de Barc.). Sien sosenguades en grex de carnsalada ho en oli o en sagíSent Soví 19. Una nau carregada de auena e de sagins e de mantegua,Eximplis, ii, 339. Sa cansalada viada y sa boleta de sagí, guarnida de cigronets, Pons Auca 290. Sagí dolç: sagí de porc que es fon i es guarda dins olles o altres recipients per a emprar-lo en els guisats (occ., mall.). 
|| 2. Prolongació del peritoneu que cobreix els budells per davant; la part baixa del ventre, corresponent a la dita prolongació (val., bal.); cast. redaño, entresijo. Y defensant es sagí | amb verdesca de faxí, Roq. 14.
Sagí (escrit dialectalment Saigí): llin. existent a Barc., Granollers, Brafim, Canonja, Perafort, Secuita, Valls, etc.
    Refr.

—«El bon vi fa bon sagí» (Ross.); «Escudella i vi, fa bon sagí» (Olot): es diu per proclamar les bones qualitats alimentícies i confortants d'aquells aliments.
    Fon.: 
səʒí (pir-or., or., bal.); saʤí (occ., Cast., Al.); sɛʤí (Benialí); saјʒí (Gandesa); seјʒí (Tortosa); seʤí (Oropesa); saʧí (Val.); səɾʒí (Maó); ʃiʒí (Tortosa).
    Var. ort. 
ant.: segí (Flos medic. 50).
    Var. form. 
ant.: sagin (Nagun hostaler no vene en son hostal carn selades ne porch salprès ne sagin, doc. a. 1370, BABL, xii, 130; Ou batut ab oli rosat ho sagin d'ànet o de galina, Alcoatí).
    Etim.: 
del llatí vg. *sagīnumat. sign. ||1.